טעימת הגלנמורנג'י הגדולה

לפני כשבועיים היה לי העונג להשתתף בערב טעימות של מותג הסינגל מאלט גלנמורנג׳י, שמגיע מאזור ההיילנדס בסקוטלנד. את הערב העביר יוני ישי, מנכ"ל מועדון הוויסקי הישראלי, בבר "Sandra & Miller", רחוב הרצל 4 ת"א. את הטעימה ארגנה היבואנית, צרפת ישראל, והארגון היה מופתי. לכל משתתף חיכו 4 כוסות קופיטה ממותגות עם מכסים, כדי שהאלכוהול לא יתאדה חלילה… ובין טעימה לטעימה רעננו את החיך עם האוכל המצוין של סנדרה ומילר (שמגיע דרך אגב מהמטבח של מסעדת פרונטו) ועם בדואה- מותג המים המינרליים שמייבאת צרפת ישראל.

20131208-203346.jpg

מזקקת גלנמורנג'י הוקמה בשנת 1843, אחרי שקיבלה את ההיתר להקמת מזקקה לוויסקי. ב-170 השנים שחלפו מאז קבלת ההיתר היו לגלנמורנג'י 6 מנהלי מזקקה בלבד! ב- 1997 גלנמורנג׳י קנתה את מזקקת ארדבג ואילו ב- 2004 קבוצת לואי ויטון, LVMH, קנתה את גלנמורנג׳י (וארדבג) בסכום של 300 מיליון פאונד. למרות החשש הגדול של הצרפתים, הסתבר שהרכישה היתה עסקה מצוינת לכל הצדדים.

קבוצת LVMH נוסדה ב- 1987 כתוצאה ממיזוג בין מואט הנסי ולואי ויטון שיצר את המובילה העולמית של מוצרי מותרות (דיור, קנזו, לואי ויטון, דונה קרן, טאג הויר ובולגרי). מותגי היין והאלכוהול של הקבוצה (גלנמורנג׳י, ארדבג, שאטו ד׳יקם, מואט ושנדו, וו קליקו, הנסי, בלבדיר, קרוג ודום פריניון) מהווים רק 15% ממכירותיה.

20131207-102233.jpg

בספטמבר 2007 גלנמורנג׳י עברה מתיחת פנים והמזקקה התחילה להשתמש בבקבוקים חדשים, תוויות חדשות ולוגו חדש:

20131207-133146.jpg
חדש מול ישן

ב- 1996 היו לגלנמורנג׳י לא פחות מ- 13 (!) פינישים: קלארט, קוט דה בון, בורגונדי, קוט דה מרסו, קוט דה נואי, מדיירה, מלגה, פורט, סוטרן, שרי, קוניאק, טיין ל׳הרמיטאז׳ וריוחה. כדי לעשות סדר בבלגן שנוצר, סדרת הווד פיניש הוחלפה ב- 2007 בביטויים חדשים: הלסנטה החליף את השרי ווד פיניש, הקווינטה רובאן החליף את הפורט ווד פיניש והנקטר ד׳אור החליף את הסוטרן ווד 15 שנה. כל שאר הפינישים הוזנחו לטובת הביטויים החדשים שבוקבקו עם 46% אלכוהול וללא סינון על ידי קירור.

מיקומה של מזקקת גלנמורנג'י נקבע בשל קרבתה למקורות מים מתוקים. המים המשמשים לייצור הוויסקי מקורם במעיינות טרלוגי, הנמצאים במרחק של כשני קילומטרים מהמזקקה. המים מקורם בגשם שירד בהרי טיין (Tain). המים הקשים מחלחלים דרך שכבות אבני הגיר ואוספים איתם מינרלים יקרים בדרך, בתהליך שיכול להימשך עד 100 שנה.

20131206-195116.jpg

המים נחשבים למרכיב חשוב המבדיל בין וויסקי מאלט אחד למשנהו- לכן רכשו אנשי גלנמורנג'י בשנות השמונים את כל אגן הניקוז של המעיין, המשתרע על שטח של קרוב ל – 3,000 דונם כדי לשלוט על האיכות והכמות של המים.

20131206-201421.jpg

תהליך הייצור של הוויסקי בגלנמורנג'י הוא ייחודי בשל השימוש בדודי הזיקוק הגבוהים ביותר בסקוטלנד. דודים אלו, ששימשו בעברם לזיקוק ג׳ין, מגיעים לגובה של 5.14 מטר, ומבטיחים שרק האדים הקלים והטהורים ביותר עוברים את השלב הזה. זו הסיבה לכך שגלנמורנג'י הוא וויסקי ייחודי בעדינותו ועם זאת גם כל כך מורכב ומלא.

20131206-184114.jpg

זוג דודי ״הג׳ין״ הותקנו כשהמזקקה קיבלה היתר, בשנת 1843. עוד זוג דוודים הצטרף למזקקה בשנת 1977, בשנה בה נולדתי (: כשחגגתי בר מצווה, בשנת 1990, הצטרפו למזקקה עוד 4 דוודים. ארבעת הדוודים האחרונים שנוספו למזקקה בשנת 2009 חותמים את מצבת הדוודים של המזקקה, העומדת על 12 דוודים. אמנם המזקקה הורחבה והותאמה על מנת לעמוד בביקושים, אך הרוח והאווירה המסורתיים השוררים בחווה בה מיוצר הוויסקי השתנו רק במעט מאז הוקמה.

20131206-205520.jpg

השלב האחרון והחשוב ביותר בייצור וויסקי, הוא היישון. החביות המשמשות ליישון הוויסקי של גלנמורנג'י מיוצרות בארה"ב מעץ אלון אמריקאי לבן, לפי המפרטים המדויקים של גלנמורנג'י. 185 עובדים מייצרים 1,650 חביות ביום בשתי משמרות. בזכותם, מדי שנה עוזבות את המפעל 400,000 חביות. החביות ממולאות על ידי המזקקות הבן היל וג׳ק דניאלס בוויסקי מסוג ברבן ומונחות להתיישנות של מינימום שנתיים ועד חמש שנים. תהליך זה מפחית את הטאנינים של העץ, ורק אז, לאחר ריקון הברבן, הן מועברות לסקוטלנד. שנים לאחר שהעצים נגדעו, החביות מוכנות ליישון התזקיק של גלנמורנג׳י…

20131206-230149.jpg

גלנמורנג׳י אוריג׳ינל

מיושן בחביות ברבן במילוי ראשון ושני. הריח מבושם ופירותי מאד- לימון ואגסים לצד וניל, דבש, עשבוניות מנטולית ומעט כבול. הטעם מתקתק- מריר והמרקם חלק. הסיומת ארוכה ויבשה. 40%

גלנמורנג׳י 10

ברגע שקיבלתי בקבוקון 100 מ״ל של האוריג׳ינל מהיבואן, היה ברור לי שאשווה בינו לבין קודמו- הגלנמורנג׳י 10, ממנו יש לי בקבוק בבית… אז ככה: ל- 10 ריח פחות מבושם ופירותי מהאוריג׳ינל. המוטיב המרכזי כאן הוא לימונים. כמו כן יש כאן תפוחים שאין באוריג׳ינל ואין כאן אגסים שכן יש באוריג׳ינל. ב- 10 יש גם פחות ניחוחות של וניל והוא מרגיש יותר לימוני- חמוץ מאשר דבש מתקתק. ה- 10 יותר עשבוני, מנטולי והרבה יותר כבולי מהאוריג׳ינל. טעמו יותר מתוק מהאוריג׳ינל ופחות מריר. ה- 10 יותר חלק מהאוריג׳ינל וגם לו סיומת ארוכה ויבשה. 43%

20131208-004311.jpg

גלנמורנג׳י לסנטה

לסנטה בגאלית זה חום ותשוקה ו- LVMH לא יכלו לבחור שם יותר מתאים לוויסקי הזה. הלסנטה מיושן בחביות ברבן ועובר פיניש בחביות שרי אולורוסו. יש לו ריח משכר של קפה ושוקולד, מרקם סופר חלק וטעם מאד עדין. הוא שונה לגמרי מהאוריג׳ינל והסיומת שלו ארוכה, יבשה מאד ומחממת. כשמו כן הוא. 46%

20131208-015547.jpg

גלנמורנג׳י קווינטה רובאן

מיושן בחביות ברבן ועובר פיניש בחביות רובי פורט נבחרות מאחוזות היין הטובות ביותר בפורטוגל, שמעניקות לו עומק ואופי. הריח שלו פרחוני עם מעט דבש וקרמל. הטעם מתוק והמרקם חלק כמשי. האלכוהול עוקץ מעט והסיומת בינונית באורכה וספייסית. 46%

20131208-023150.jpg

גלנמורנג׳י נקטר ד׳אור

מיושן בחביות ברבן ועובר פיניש בחביות יין סוטרן (מישהו אמר שאטו ד׳יקם?). אלה חביות מאד נדירות, של אחד מיינות הקינוח האקסקלוסיביים ביותר בעולם. הריח לימוני- פרחוני והוא מזכיר ליקר עשבים עם טיפה דבש. הטעם מתוק והמרקם מאד שמנוני. הסיומת ארוכה וספייסית. אכן, קינוח. 46%

20131208-024429.jpg

גלנמורנג'י הוא כיום אחד ממותגי המאלט המובילים בעולם. מה הפלא?

פוסט זה פורסם בקטגוריה וויסקי, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s