לכבוד שבועות: התאמה נכונה בין וויסקי וגבינות

נכון. בחג הפסח קוצרים את השעורה (הבסיס לסינגל מאלט) ובחג השבועות, הידוע גם בכינויו חג הקציר, קוצרים את החיטה. אבל שבועות הוא בעיקר חג של גבינות (ובגלל זה הוא החג האהוב עלי). יין תמיד נחשב לזיווג המושלם לגבינות, אם כי בשנים האחרונות התחיל טרנד של בירה וגבינות. ואני אומר, למה לא וויסקי וגבינות בעצם?

הרי כבר יצא לי להשתתף בכמה טעימות וויסקי שהוגשו בהן גבינות. לוויסקי גם יש טעם אחד שלא קיים ביין אבל כן קיים בגבינות- מליחות. בנוסף לכך, פורט- הפרטנר המסורתי לגבינות כחולות, כל כך משעמם אותי באופן אישי. אי לכך ובהתאם לזאת, במקום יין ופורט בחרתי השנה לזווג גבינות עם סינגל מאלטים לקראת חג השבועות, ומה אני אגיד לכם- הניסוי היה מאד מהנה (:

20120524-203745.jpg

בגדול, כשמדובר בהתאמת וויסקי לגבינה הוויסקים מתחלקים לשניים: וויסקים שעברו פיניש בחביות שרי (יין תמיד נחשב לזיווג המושלם לגבינות. כבר אמרתי) וויסקים כבוליים. כמו בטעימות וויסקי, הולכים מהקל לכבד (תרתי משמע) : מתחילים קודם עם הגבינות העדינות יותר שמתאימות לשרי ורק אז עוברים לגבינות הכחולות, ״החריפות״ יותר, שמתאימות לוויסקים הכבוליים. המטרה היא להגיע להרמוניה בין הוויסקי לגבינה.

גבינה היא אחת מקבוצות המזון המרתקות ביותר בעיניי, בין היתר בגלל שהיא מספקת חוויה מיוחדת במינה של ריחות חזקים. אני מאד אוהב גבינות רבות ומגוונות- גבינות בקר, גבינות עיזים וגבינות כבשים. חוץ מזה אני גם ידוע כמישהו שאוהב ״קצת״ וויסקי. אני לא יודע להסביר למה, אבל משהו נפלא קורה כאשר וויסקי פוגש גבינה קרמית והם מדגישים זה את זה.

אז הכניסו לתוך הפה גבינה, תלעסו אותה קצת ותתענגו עליה. תנו ללשון לחקור את המרקם של הגבינה. קחו לגימה מהוויסקי ותנו לו לצפות את הגבינה ואת בלוטות הטעם. טעמה של הגבינה יושפע מהוויסקי ואז תגלו אם יש לכם שילוב מנצח. מאחר והשילובים האפשריים רבים, אתם מוזמנים לנסות את השילובים שלי:

טוליברדין 1993 שרי פיניש עם פרמזן
יש משהו אלוהי בהתאמה בין וויסקי שהתיישן בחביות שרי ופרמזן- תערובת משכרת של מלוח/מתוק, פירות יבשים ואגוזים. הטוליברדין מההיילנדס הסקוטיים עבר פיניש סופי בחביות שהכילו בעבר שרי מתוק שנעשה מענבי פדרו חימנז. המתיקות שלו הולכת עם גבינת הבקר הקשה ומדגישה את האגוזיות שבה. הטוליברדין לא זמין בישראל, אבל נסו לשלב בין סינגל מאלט שעבר פיניש בחביות שרי, רצוי עם 46% אלכוהול כמו הטוליברדין, לפרמזן. כל מי שינסה את הזיווג הזה יבין למה התאמה בין וויסקי וגבינה יכולה להיות כל כך מספקת. איזו התחלה נהדרת…

20120514-220722.jpg

גבינת עיזים עם טוליברדין 1993 שרי פיניש
גבינת עיזים היא לא בהכרח הגבינה הראשונה שעולה על הדעת כשחושבים על וויסקי, אבל למרות זאת היא פרטנרית מהנה לוויסקי. לגבינה טעם מאד אגוזי. נסו איתה וויסקי שעבר פיניש בחביות שרי כמו הטוליברדין. השרי העדין בסיומת והפירותיות של הוויסקי מאזנים בצורה יפה את גבינת העיזים.

20120523-225318.jpg

גרוייר עם טוליברדין 1993 שרי פיניש
גבינת הגרוייר נקראת על שם הכפר השווייצרי שהוא המקור לחלב ממנו מייצרים את גבינת הבקר הזאת. הגבינה קשה ובעלת טעם חמאתי עשיר ואגוזי. היא נהדרת as is ולא רק בפונדו. הטוליברדין 1993 מגיע עם הרבה שרי ושכבות של וניל, שוקולד וקליפות תפוזים.

20120522-233316.jpg

גאודה עם ברוקלאדי 20 שנה
גבינת הבקר הקשה הזאת חמאתית. יש לה מליחות קלה וריח חד. היא הולכת כל כך טוב עם הברוקלאדי 20 שנה היות וגם כאן נוצרת תערובת משכרת של מלוח/מתוק. לברוקלאדי יש מתיקות של צימוקים, דובדבנים, וניל ותפוזים וסיומת כבולית קלה. שימו לב, וויסקי מאד כבולי לא מתאים לגאודה. תאמינו לי. נסו להשיג את הברוקלאדי באחד מסניפי טיב טעם. אין עוד מאלט בן 20 שנה שתקבלו עליו עודף מ- 500₪…

20120522-215245.jpg

לאפרואיג 10 חוזק חבית עם צ׳דר
אלה שמחפשים טעמים חזקים יותר יכולים להתאים את הלאפרואיג הכבולי לגבינת צ׳דר. התוצאה מאד עשירה בטעמה כאשר הלאפרואיג מוסיף למורכבות של הטעם. את הלאפרואיג חוזק חבית ניתן להשיג רק בדיוטי פרי או בחו״ל.

20120523-232738.jpg

לאפרואיג 10 חוזק חבית עם דנאבלו
ככלל, גבינות כחולות הן ידידות נאמנות של מאלטים כבוליים. אפשר בקלות לערוך סשן טעימות שלם שמוקדש לשותפים האלה לפשע- יש משהו בהתאמה בין עובש כחול וספייסי לעשן מלוח שפשוט אין עליו. כשמתאימים את הלאפרואיג לגבינה כחולה- התוצאה עוצרת נשימה. הדנאבלו הופכת ליותר קרמית והשילוב פשוט מקסים.

20120524-202502.jpg

רוקפור עם לאפרואיג 10 חוזק חבית
גבינת הכבשים הטעימה הזאת חריפה ומלוחה והלאפרואיג מתמודד בכבוד עם הטעמים האגרסיביים והאפטרטייסט הספייסי שלה. לוויסקי העשיר הזה מהאי איילה יש שכבות בלתי נגמרות של כבול, רמזים לקרמל ובנוסף הוא גם מאד תרופתי. שילוב אלוהי.

20120524-201438.jpg

לסיכום: סינגל מאלטים הם פרטנרים מושלמים לגבינה. בריטניה לבדה מייצרת מעל 700 סוגים (!) של גבינות ומאות מותגי וויסקי, כך שלהתאים בין כולם זה פשוט בלתי אפשרי. ישנם מאות אלפי זיווגים אפשריים ומסקרנים בין וויסקי וגבינות. ככל שתנסו יותר אפשרויות שונות, תוכלו להגיע לאיזונים מושלמים יותר. אתם תופתעו עד כמה יהיה מופלא הזיווג שלכם כאשר תתאימו כראוי. נסו בעצמכם ו… תהנו!

פוסט זה פורסם בקטגוריה וויסקי, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s